Virksomhedsfrasalg og de fysiske arkiver

En virksomhed er sjældent en statisk enhed. For at tilpasse sig markedet, styrke konkurrenceevnen og fokusere på kerneaktiviteter, kan det være nødvendigt enten at opkøbe eller sælge dele af virksomheden fra. I denne artikel vil vi have fokus på frasalg.

Indledning

Inden arkivpersonalet involveres i et frasalg, er der allerede indgået aftaler mellem virksomhedens ledelse og den nye ejer. De juridiske afdelinger har udarbejdet kontrakter, der også omfatter håndtering af information – både digitale og fysiske records. Frasalg er ofte en omfattende proces, hvor arkivet kun udgør én del af projektet. Før identificeringen af materialet til frasalget påbegyndes, er det afgørende at afklare, hvad der skal overdrages: Skal hele arkivet med, eller kun en delmængde?

Det er også vigtigt for resultatet af udtagningen, at arkivet får kontakt til udpegede nøglepersoner i forretningen. Nøglepersonerne vil kunne bistå med viden om det materiale der skal udtages og de kan derfor hjælpe med at sikre processen fra start til slut

Udfordringer

Frasalg af fysiske arkiver kan medføre en række udfordringer, som både praktiske, juridiske og organisatoriske hensyn skal tage højde for. Her er nogle af de væsentligste:

1. Identifikation og udvælgelse af relevante dokumenter
  • Det kan være komplekst at afgøre, hvilke dokumenter der skal overdrages til den nye ejer.
  • Nogle arkivalier kan indeholde oplysninger, der vedrører flere forretningsenheder, hvilket gør det vanskeligt at adskille dem.
  • Manglende systematisk arkivering kan gøre det tidskrævende at finde det rette materiale.
2. Juridiske og regulatoriske krav
  • Visse dokumenter kan være underlagt lovgivning om databeskyttelse (f.eks. GDPR) eller branche-specifikke regler, hvilket kan begrænse adgangen for den nye ejer.
  • Ophavsretlige eller fortrolighedsbestemmelser kan forhindre overdragelse af visse dokumenter.
  • Kontrakter og aftaler kan indeholde specifikke klausuler om, hvordan dokumenter må håndteres ved frasalg.
3. Fysisk håndtering og logistik
  • Arkiver kan være spredt over flere lokationer, hvilket gør det logistisk udfordrende at samle og transportere materialet.
  • Gamle eller skrøbelige dokumenter kan kræve særlig opbevaring og håndtering.
  • Pladsbegrænsninger hos den nye ejer kan skabe problemer med overførsel og opbevaring.
4. Datasikkerhed og fortrolighed
  • Risiko for uautoriseret adgang eller tab af følsomme oplysninger under overdragelsen.
  • Der kan opstå tvivl om, hvem der har ansvaret for destruktion af ikke-overdragede dokumenter.

Step by step i udtagningen af fysiske records:

Registreringsdatabaser er en stor hjælp i identificeringen af det materiale der skal udtages af arkivet, og første step handler om at fremsøge materialet. Det er i en sådan proces, at man virkelig værdsætter struktur i registreringen i form af naming convention og ensartethed i metadata!

Der kan være frasalg, hvor man ved at alt der står i et givent arkivlokale eller i specifikke reoler, skal med, men det skal alligevel søges frem i databasen. Materialet skal søges frem og konverteres til Excel, da man herved får nogle brugbare arbejdslister.

Når materialet er identificeret, anbefales det at opmærke det, for at få et visuelt indtryk af omfanget. Frasalgsmateriale kan afhængigt af projektet, tælle alt fra 10 arkivæsker til 2 hyldekilometer.

Alt er ikke sort og hvidt, og det er det heller ikke i fysiske arkiver. Ofte vil det materiale der skal tages fra være blandet med materiale der skal blive tilbage i forretningen. Det kan fx være Procurement kontrakter, hvor det kun er de kontrakter der hører til det område ny ejer har erhvervet sig, som skal med. Her kan nøglepersonerne fra forretningen komme ind i billedet, da de har det nødvendige forretningskendskab og kan hjælpe med at identificere de rigtige kontrakter.

  • Når alt materialet er identificeret og godkendt af forretningen, kan det blive nødvendigt at flytte det hele eller dele af det, både for at samle det, så det er klart til at blive pakket ned, men også for at adskille det fra det øvrige materiale i arkivet.
  • Husk at det materiale der er blevet flyttet, skal have opdateret hyldeplaceringen i registreringsdatabasen.
  • Excellisterne, som er udarbejdet fra databasen på det identificerede materiale, skal nu i brug. For at sikre, at der er 100% match mellem de fysiske records og registreringerne, skal materialet gennemgås record for record. Brug evt. en farvekode til at markere det identificerede i Excel.
  • Man kan notere i bemærkningsfeltet i registreringsdatabasen, for hver record, at materialet er overgået til ny ejer grundet frasalg. Det er ikke altid man er bekendt med hvem den nye ejer er pga. fortrolighed, men er man bekendt med ny ejer, kan navnet tilføjes.
  • Excellisterne kommer til at fungere som bevis/kvittering på det der bliver overdraget til ny ejer. De skal godkendes af nøglepersonerne i forretningen og evt. af Legal.
  • Når Closing day, dagen for overdragelsen nærmer sig, aftales nærmere med forretningen om flytning af materialet. Igen afhænger mængden af hvor kompleks flytningen bliver.
  • En måned eller to efter materialet er afhentet (perioden giver ny ejer mulighed for at vende tilbage hvis der er materiale de alligevel ikke vil overtage), er det tid til at ændre status på registreringerne i databasen, jf. at voide dem. Det betyder at registreringen går fra at være søgbare til ikke at være søgbare for almindelige brugere. Men fordi registreringerne stadig findes i databasen, kan de søges frem, som bevis for det materiale man har haft.

En frasalgsproces i de fysiske arkiver opnår det bedste resultat når flere faktorer spiller optimalt sammen. Når det fysiske materiale er registreret og søgbart, og når arkivpersonalet arbejder sammen med kollegaer på tværs af forretningen. Hertil kan tilføjes gode og sikre processer der sikrer, at materialet overleveres til en ny livscyklus i en anden virksomhed.

Arkivers vandring

Som nævnt i starten er virksomheder ikke en statisk størrelse, og som ovenstående proces viser, er arkiverne i virksomhederne det heller ikke. De er ofte kun til låns i en periode, og så kan de komme på andre hænder i forbindelse med frasalg, opkøb og fusioner.

Nedenfor er et Case eksempel på hvordan et arkiv oprettes og derefter vandrer gennem forskellige virksomheder over en 125-årig periode.

I starten af 1900-tallet blev der etableret en dansk virksomhed, fysisk materiale i form af stiftelsesdokumenter og bestyrelsesmateriale blev skabt, og som årene gik blev arkivsamlingen udvidet med teknisk dokumentation, tegninger, kontrakter, regnskaber og en stor mængde genstande. Der gik ca. 100 år, hvor arkivsamlingen var i virksomhedens varetægt, men så blev virksomheden fusioneret med flere andre virksomheder, og samlingen kom på nye hænder.

I den nye virksomhed blev store dele af samlingen en del af forretningsarkivet, materialet blev registreret og det blev brugt af arkivejerne. Andre dele af samlingen, den historiske samling og genstandssamlingen, blev på et tidspunkt underlagt appraisal, og større samlinger blev efter aftale med Legal overgivet til Rigsarkivet, enkelte lokalarkiver og flere relevante museer.

Ca. 15 år efter fusionen blev det område den gamle virksomhed dækker over, solgt fra til en anden dansk virksomhed.  Det fysiske arkivmateriale blev underlagt en frasalgsproces, og det blev igen overdraget til nye ejere.

Konklusion

Som arkivar kan man forberede en god overførsel af arkivmateriale i forbindelse med et frasalg, men man har ikke nogen garanti for hvordan materialet bliver håndteret i den nye virksomhed. I den tid man er ansvarlig for en arkivsamling, er den vigtigste opgave derfor at sikre arkivmaterialet bedst muligt i sin livscyklus. Sikre en standardiseret tilgang til både arkiver, opbevaring og registreringssystemer, samt undgå personafhængighed. Selvom arkiver af og til er på vandring og kommer på nye hænder, kan vi ved at tænke kontinuiteten ind i vores arbejde, gøre vores bedste for arkivsamlingerne på sigt.

Der henvises til relevante standarder fra ISO 30300 serien:

ISO 15489 Code of practice (2016)

ISO/TS 7538 Functional requirements for disposition of records (2024)

ISO 21946 Appraisal for managing records (2018)

ISO 13008 Digital records Conversion and migration (2022)

ISO/TR 13028 Implementation guidelines for digitization of records (2010)